Vanavond is het zover het afsluitfeest van mijn middelbare school. Wat trek ik aan en wie van mijn vrienden gaat die oh zo gewilde kus van Merel krijgen? Of misschien krijg ik deze wel. De zenuwen gieren al de hele dag door mijn lijf.. Ik heb over een uurtje afgesproken met twee van mijn vrienden. We hebben op het kruispunt vlakbij mijn huis afgesproken en hebben besloten om eerst langs de supermarkt te fietsen voor een fles Lambrusco. Wij halen altijd deze wijn omdat dit lekker zoet en goedkoop is en daarnaast word je er lekker snel dronken van. Nadat wij met een grote grijns de supermarkt uitlopen (het is ons namelijk weer gelukt om de drank zonder legitimatie te laten zien mee te krijgen) pakken wij onze fiets en stoppen 400 meter verder bij het skatebaantje waar wij altijd hangen. We zitten en nippen één voor één aan de fles goedkope wijn. Ik voel mij na elke slok steeds lichter in mijn hoofd worden en na een slok of 10 merk ik dat ik al een beetje begin te draaien.. Zóóoo, op naar het eindfeest!
Dit was het eindfeest van mijn eerste jaar op de middelbare school en dus van de brugklas. Ik was een jaar of 13/14 en wat hebben wij toen veel van deze Italiaanse wijn gedronken. De wijn die zo aangenaam zoet was met een lekkere bubbel. Lambrusco heeft vaak dit betwiste imago, een goedkope mierzoete wijn. Maar jammer genoeg weten niet veel mensen dat er ook hele lekkere droge rode, witte en rosé varianten van deze wijn bestaan.
Wat weten wij over Lambrusco?
Lambrusco is niet alleen een zoete wijn. Ondanks dat hij bekend staat om zijn zeer zoete stijl, maakt Lambrusco naast de zeer zoete wijn ook uitstekende droge wijnen. Lambrusco komt uit de districten Emilia-Rogmagna en Lombardije in Italië. Deze wijn is gemaakt van de Lambruscodruif en is het een mousserende wijn. Dit komt doordat bij de vinificatie de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. Aangezien het vroeger massaal werd geproduceerd, ging de kwaliteit vaak verloren. Tegenwoordig zijn steeds meer Italiaanse wijnmakers bezig om kwaliteit op de markt te brengen.
Tegenwoordig zijn de beste Lambruscos droog (secco) en nauwelijks zoet (semisecco) en worden ze bijna altijd in een semi-sprankelende, frizzante stijl gemaakt. De beste Lambrusco wijnen zijn een viertal variëteiten: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Maestri, Lambrusco Grasparossa en Lambrusco Salamino. Deze vier bieden het volledige scala aan stijlen en zijn breed inzetbaar in combinatie met velen gerechten.Deze Lambrusco’s zijn geweldig om te drinken en ook nog eens te verkrijgen voor hele goede prijzen. Zeker het uitproberen waard!
Lambrusco di Sorbara

De Lambrusco di Sorbara Secco Rito is een sprankelende frisse rode wijn, gemaakt van 100% Sorbara druiven volgens Martinotti-methode gedurende een langere periode. Hij heeft echter de kleur en elegantie van een rosé en is in tegenstelling tot de meeste ‘Lambruschi’ een spumante dus beschikt over een fijnere bubbel die langer aanhoudt. Deze dorstlessende lambrusco doet het goed als aperitief, maar ook als begeleider bij een smaakvolle en enigzinds vette maaltijd die een aangenaam zuurtje kan gebruiken.
Deze wijn is te verkrijgen bij Per Bacco Vini voor € 9,95.
Lambrusco Maestri

Deze wijn wordt beschouwd als het meesterwerk van de Ceci Cellars. Geoogst in begin oktober, ondergaat het maceratie op de huid bij een lage temperatuur van 5-7 dagen. Een buitengewone paarsrode kleur en een volle neus van aardbeien, braambessen en frambozen met geaccentueerde hints van violet in de afdronk.
Deze wijn is te verkrijgen bij Tannico voor € 10,45.
Lambrusco Grasparossa

Een zeer kwalitatieve Lambrusco. Droog en inzetbaar als alternatief voor rode wijn. Proef veel rode bessen en kersen. Deze licht mousserende wijn heeft een lekkere bite en verfijnde bubbels. Lekker bij gedroogde ham, barbecue en gerechten met rood vlees. Het Chiarli bedrijf is opgericht in 1860. En is nu de belangrijkste internationale Lambrusco producent. Alle mousserende Lambrusco’s worden volgens de zogenaamde Charmat methode gemaakt. Dit is een methode waarbij de wijnen een tweede gisting krijgen op de tank. Lekker voor ieder bruisend moment.
Deze wijn is te verkrijgen bij Gall&Gall voor € 5,99.
Lambrusco Salamino

Mousserende wijn, intense robijnrode kleur. Aangename fluweelachtige en droge smaak. Joviaal en fris, het past goed bij alle gerechten. Uitstekend met de typische regionale keuken. De druif, tevens een kloon van de Lambrusco druif, wordt ongeveer 11 kilometer van het dorp Sorbara aangeplant en de wijnen van deze druif moeten minimaal 90% van de Lambrusco Salamino bevatten. De wijnen zijn licht van kleur en hebben een lichte body met een frizzante stijl en de wijn wordt zowel in de zoete als droge variant op de markt gebracht.
Deze wijn is te verkrijgen bij Tannico voor € 8,95.
En zo zijn er nog tal van heerlijke droge Lambrusco wijnen op de markt. Ik zou zeggen probeer eens één van bovenstaande wijnen en het zal je verbazen wat een goede prijs kwaliteit verhouding deze bevatten. Ik zie en lees er steeds meer over en ik hoop dat deze wijnen zeer binnenkort de aandacht krijgen die zij verdienen.
En oh ja! Ik heb het eindfeest die avond niet meer gehaald…
2 Comments
Terecht eens aandacht voor goede lambrusco, een van mijn beste ervaringen was deze wijn bij een heerlijk met gestoofde ezel. Een uitstekende wijn-spijscombinatie was dat.
Hi Hans, leuk om te horen en bedankt voor de tip! Ga ik zeker eens uitproberen!