Zittend met een boek in mijn hand merk ik dat ik half aan het wegdommelen ben. Niet zo gek, aangezien ik al ruim 1,5 uur in de volle zon zit. Ik zit op dit moment aan het zwembad in een schitterende Franse villa ergens in het zuiden hoog op een berg. Niemand in de buurt, een schitterend terras met een weids uitzicht over meerdere dorpjes onderaan de berg en het zwembad waar steevast de zon op het water weerspiegeld. Het is al tegen het begin van de middag als ik wil gaan lunchen. Ik klap het boek dicht en loop de trap op richting de keuken en het terras. Ik besluit een frisse salade te maken en na 20 minuten zit ik prinsheerlijk op het terras.. De eerste hap, een tweede hap. Ik mis iets! Natuurlijk wijn!!
Ik loop terug naar de keuken, trek de koelkast open en schuif het grote lelijke kartonnen pak naar voren. Via het ingedrukte kraantje stroomt er koude witte wijn mijn glas in. Deze Bag-in-Box wijn zag ik de dag ervoor in de supermarkt staan. Het leek mij wel wat. Een grotere hoeveelheid voor een aantrekkelijke prijs en geen gedoe met lege glazen wijnflessen. Ik besloot het erop te wagen.
Zittend te genieten van mijn salade neem ik de eerste slok van de Bag-in-Box wijn, een Rolle (ook wel bekend als de Vermentino), gemaakt in deze streek. Dit is helemaal niet onaardig en in combinatie met deze salade eigenlijk best lekker. Nadat ik mijn salade heb opgegeten en mijn twee glaasjes Bag-in-Box wijn heb genuttigd, besluit ik ook een rode BiB-wijn te gaan halen. Ik ben hier nog 2 weken op deze goddelijk plek en wil nog veel meer van deze BiB-wijn in slaan.
Waarom zie ik nergens in Nederland deze Bag-in-Box wijnen staan?
Oké, de wijnfles heeft meer charme voorzien van een mooi etiket aan de voorkant. Het vasthouden en het voelen van een fles waant je al in het land van herkomst van de wijn. En de mooie droge plof van de kurk na het openen van de fles nodigt je uit om deze wijn te omarmen.
Maar er zitten toch een hoop nadelen aan wijn uit een fles. De fles laat lucht en licht door die de wijn kan schaden zodra de fles is geopend. Er komt meer lucht bij, waardoor de de wijn begint te oxideren. Door het ontsnappen van deze lucht ben je eigenlijk verplicht (als echte wijnliefhebber) om de fles op te maken. Want om nou de fles een dag te laten staan om vervolgens de volgende dag weer te nuttigen is zonde van de wijn.. Al zijn er een aantal trucjes om de kwaliteit van de wijn ook dan te waarborgen, zoals ik al beschreef in mijn blog ‘Hoe moet je wijn serveren?’
Maar het is toch een geniaal idee om de wijn op te slaan in een smaakloze, flexibele plastic zak en die te verpakken in een kartonnen doos met een geperforeerd gat waar een tapkraantje in gaat?! Afgeschermd van licht en lucht blijft de wijn zo wekenlang goed. Iedereen blij, ik als wijnliefhebber en de wijnboer die niet bang hoeft te zijn voor kurkziekte en hij kan zijn wijn op deze manier makkelijker en goedkoper vervoeren.
De Bag-in-Box wijn wordt in Nederland en in de rest van Europa vaak geassocieerd met slechte wijn. Daarnaast is vaak de uitstraling van deze box niet veel beter dan dat van een doos met aardappelen. Jammer, want de kwaliteit van de wijn is helemaal niet slecht en ja ik geef toe, de uitstraling laat nog wel eens te wensen over.. Maar daar kunnen we snel iets aan doen.
Ik ga de komende weken opzoek naar verschillende parel Bag-in-Box wijnen en ik houd jullie op de hoogte! Ook ben ik erg benieuwd of jullie goede en leuke Bag-in-Box wijnen hebben staan of wel eens gedronken hebben. Wellicht dat wij dan aankomende zomer massaal aan de BiB wijnen zitten. Of zal je daar toch echt een zwembad en een villa in Zuid-Frankrijk voor moeten hebben?
Leave A Reply